Bokföringen är A och O

Det här med bokföring är inte alltid det lättaste, och här tänkte vi dela med oss av några tips som vi har fått under vägen. Det är mycket man ska ha koll på, och det är av stor vikt att det blir rätt. Många anlitar någon för att sköta sin bokföring, men även om det många gånger kan vara en bra idé så ska man komma ihåg att man ändå inte kommer undan ansvaret.

Lämna bort bokföringen
Trots att du anlitar någon annan så är du ändå själv ansvarig för att bokföringen blir riktig. Det är därför väldigt viktigt att den du anlitar har de rätta kunskaperna, och att du ställer krav på din bokförare att denne ska förklara om det är något du inte förstår.

Tänk också på att ju tydligare material du lämnar, desto mindre tid går det åt för bokföraren. Varje minut som tas i anspråk kostar pengar, och genom att vara skötsam sparar du pengar och undviker onödigt tidsspill.

Bokföra själv
Om du ska bokföra själv gäller det att du inte tar dig vatten över huvudet. Krångla inte till det onödigt mycket.

• Tänk igenom hur din bokföring ska vara upplagd så den passar dina syften bäst.
• Ta råd från vänner och bekanta som driver företag.
• Gör din bokföring så enkel som möjligt när du startar upp, speciellt om du känner dig osäker.

Det finns bokföringsprogram för dig som driver enskild firma, och även för aktiebolag och andra företagsformer. Dessa kan hjälpa dig att få bra koll på ett enkelt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *